ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Α. Η εξέλιξη των θεσμικού/νομοθετικού πλαισίου
1. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) Τμήματος περιγράφονταν στο νόμο 3374/2005 (άρθρο 5):
«Οι ακαδημαϊκές μονάδες που υποβάλλονται σε αξιολόγηση (Σχολές ή Τμήματα) ορίζουν με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους Ομάδες Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.), οι οποίες συγκροτούνται από μέλη Δ.Ε.Π. ή Ε.Π. των βαθμίδων του Καθηγητή και του Αναπληρωτή Καθηγητή κατά προτεραιότητα με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο και, κατά προτίμηση, με εμπειρία σε διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας. Στην ΟΜ.Ε.Α. συμμετέχει επίσης ένας εκπρόσωπος των φοιτητών ή σπουδαστών, που υποδεικνύει ο αρμόδιος φορέας εκπροσώπησής τους. Η ΟΜ.Ε.Α. έχει την ευθύνη διεξαγωγής της διαδικασίας αξιολόγησης στην οικεία ακαδημαϊκή μονάδα, παρακολουθεί τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, ενημερώνει τα όργανα και τα μέλη της ακαδημαϊκής μονάδας για τις απαντήσεις και τα αποτελέσματα του διαλόγου με τους διδάσκοντες και τους φοιτητές ή σπουδαστές, συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα σχετικά στοιχεία και, με βάση αυτά, συντάσσει την έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της ακαδημαϊκής μονάδας, την οποία διαβιβάζει στη ΜΟ.ΔΙ.Π. του ιδρύματος και μέσω αυτής στην Α.ΔΙ.Π.».
Το άρθρο 5 του ν.3374/2005 καταργήθηκε με την παράγραφο 23 του άρθρου 81 του ν. 4009/2011.
2. Με το νόμο 4009/2011 (άρθρο 10, παρ.6, εδάφιο στ’):
«Η συνέλευση έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού: … στ) τη συγκρότηση ομάδων για την εσωτερική αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών».
Το άρθρο καταργήθηκε με το νόμο 4485/2017.
3. Η επόμενη αναφορά για τις ΟΜΕΑ γίνεται στο νόμο 4485/2017 (άρθρο 21, παρ.2, ια):
«2. Η Συνέλευση του Τμήματος έχει τις εξής αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, του Οργανισμού, του Εσωτερικού Κανονισμού, καθώς και τις λοιπές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας:
ια) συγκροτεί ομάδες για την εσωτερική αξιολόγηση του Τμήματος».
Το ανωτέρω άρθρο καταργήθηκε με το νόμο 4957/2022.
4. Ν. 4957/2022 (άρθρο 30, κα’):
«Αρμοδιότητες Συνέλευσης Τμήματος:
κα) εισηγείται προς την Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας τη συγκρότηση ομάδων για την εσωτερική αξιολόγηση του Τμήματος, των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων που λειτουργούν σε αυτό και των προγραμμάτων σπουδών του».
Β. Συγκρότηση των Ομάδων Εσωτερικής Αξιολόγησης των Τμημάτων
Οι ΟΜ.Ε.Α. συγκροτούνται στις ακαδημαϊκές μονάδες (Τμήματα). Έχουν ρόλο συντονιστικό, επιτελικό και εκτελεστικό και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της ΜΟ.ΔΙ.Π. με την ακαδημαϊκή μονάδα.
Τα μέλη που απαρτίζουν τις ΟΜ.Ε.Α. ορίζονται από τις Συνελεύσεις των Τμημάτων και δύνανται να είναι α) μέλη ΔΕΠ, κατά προτεραιότητα των βαθμίδων του Καθηγητή και του Αναπληρωτή Καθηγητή, β) µέλη της κατηγορίας του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), γ) μέλη της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), δ) στην ΟΜ.Ε.Α. συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών.
Προτείνεται να επιλέγονται άτομα με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο και, κατά προτίμηση, με εμπειρία σε διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος μεριμνά για τον ορισμό ατόμου που θα αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη του έργου της ΟΜ.Ε.Α.
Ο ακριβής αριθμός των μελών που αποτελούν την ΟΜ.Ε.Α. ορίζεται από τα Τμήματα. Τα Τμήματα έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσδιορίσουν το ακριβές έργο των ΟΜ.Ε.Α.
Γ. Το έργο της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης είναι κατ’ ελάχιστον:
1. Εισηγείται την ετήσια στοχοθεσία (στόχοι ποιότητας και αντίστοιχοι δείκτες/KPIs) και την Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος στη Συνέλευση. Έχει την ευθύνη της παρακολούθησης και αξιολόγησης της ετήσιας στοχοθεσίας του Τμήματος και εισηγείται την αναπροσαρμογή των στόχων, σε περιπτώσεις αποκλίσεων από το χρονοδιάγραμμα. Καταγράφονται τα αίτια που οδήγησαν σε αποκλίσεις από τους ποσοτικούς στόχους που είχαν αρχικά τεθεί και προσδιορίζονται οι διορθωτικές-βελτιωτικές δράσεις.
2. Σχεδιάζει, προγραμματίζει και συντονίζει την εσωτερική αξιολόγηση του Τμήματος και των προγραμμάτων σπουδών του (Π.Π.Σ.,Π.Μ.Σ και ΠΔΣ) σε συνεργασία με τις θεσμοθετημένες επιτροπές του Τμήματος και τη ΜΟ.ΔΙ.Π.
3. Παρακολουθεί τη συμπλήρωση: α) των απογραφικών δελτίων μαθημάτων (ανά εξάμηνο), β) των ερωτηματολογίων αξιολόγησης του διδακτικού έργου από τους φοιτητές και ενημερώνει την ακαδημαϊκή μονάδα αναφορικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του διδακτικού έργου (πόρισμα).
4. Συλλέγει έγκαιρα και εποπτεύει την καταχώρηση των δεδομένων ποιότητας στο ΟΠΕΣΠ της ΕΘΑΑΕ σε συνεργασία με τη γραμματεία του Τμήματος και τη γραμματεία εκάστου Π.Μ.Σ.
4. Συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό για τη σύνταξη της πρότασης πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των τριών κύκλων ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και των νέων προγραμμάτων σπουδών πριν από την έναρξη λειτουργίας τους και την αποστέλλει στην ΕΘΑΑΕ (μέσω της ΜΟΔΙΠ).
5. Συμμετέχει στις διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης από Επιτροπές ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που διοργανώνονται από την ΕΘΑΑΕ.
6. Εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματος τον προγραμματισμό ενεργειών (Σχέδιο Δράσης) που θα πραγματοποιηθούν για την επίτευξη των προτεινόμενων βελτιώσεων και της άρσης των αδυναμιών που έχουν τυχόν εντοπισθεί στην Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της ΕΘΑΑΕ.
7. Συντάσσει την Έκθεση Παρακολούθησης σε συνεργασία με τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος και την αποστέλλει στη ΜΟ.ΔΙ.Π.